Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/templates/route6v2/functions.php on line 177

llinois - The land of Lincoln.

De hoofdstad van Illinois is Springfield maar de grootste stad is Chicago. De gehele staat telt ongeveer 13 miljoen inwoners die wonen op ruim 140.000 vierkante kilometer. Illinois maakt sinds 3 december 1818 onderdeel uit van de Verenige staten en is daarmee de 21e staat. Route66 in Illinos is ongeveer 457Km lang. In Illinois mag je zonder helm rijden. Het is wel illegaal om in een file tussen twee rijen verkeer door te rijden (Lane splitting zoals dat heet in Amerika).
Route66 loopt diagonaal door de staat Illinois, een staat die al vroeg goed ontwikkeld was maar zonder dramatische landschappen, steile bergen en haarspeldbochten. Het aanleggen van Route66 in Illinois was dan ook vrij simpel, het grootste gedeelte deed men door simpelweg Route4 van naam te veranderen. Route4 was al geheel verhard terwijl in andere staten Route66 pas in 1938 klaar was.
In de eerste jaren werd er wel heel hard gewerkt aan het veranderen van de route zoals die in eerste instantie was gedacht. Oorspronkelijk liep die veelal door het centrum van de plaatsjes maar men begon al snel aan het optimaliseren van de route waardoor die buiten de plaatsjes omgelegd werd.
Al tijdens de 2e wereldoorlog waren er, mede door deze vele verbeteringen, al glimpsen zchtbaar van de moderne 4-baans weg die uiteindelijk overal de oude Route66 zou vervangen.

Jim Ross heeft een database gemaakt met alle bruggen in de hele route en het overzicht van Illinois kun je hier downloaden:
Route-66-Bridge-Database_Illinois_Jim-Ross.pdf
Plaatsnaam / afstand. Opmerkingen
Chicago Chicago is een typische amerikaanse grote stad. Een hoeveelheid wolkenkrabbers in het centrum met daaromheen uitgestrekte woonwijken, sommige fraai (zoals Oak Park) maar veel ook in erg slechte staat en onveilig om als toerist rond te lopen.
Route66 begint op de hoek van Jackson Boulevard en Lake Shore drive. Het bord dat hier hangt geeft aan dat het het einde van Route66 is maar dat is alleen omdat de verkeersrichting zo loopt. In een straat iets verderop gaat het verkeer de andere kant op en daar hangt het begin bord. Niet geheel terecht want de straat is nooit onderdeel van Route66 geweest. R66 start
In Adams Street is later het beginbord opgehangen.
(foto Berry Smedts)
Bezienswaardigheid: Sears Tower Dit is een van de hoogste (zo niet het hoogste) gebouwen in de Verenigde States. Vanaf het Skydeck heb je een prachtig uitzicht over Chicago en er is ook tentoonstelling over de stad Chicago en zijn historie. Op de website http://www.the-skydeck.com vindt je alle verdere informatie. De openingstijden zijn dagelijks van 10:00 tot 22:00 (mei tot en met september) en van 10:00 tot 20:00 (oktober tot en met april). De laatste kaartjes worden verkocht tot 30 minuten voor sluitingstijd. De Searstower is te vinden op 233 S. Wacker Drive, op de hoek van Wacker drive en Jackson (Route 66).

Lou Mitchell’s restaurant ligt aan 565 West Jackson Boulevard en is geopend in 1949. Ondanks dat het in een grote stad staat heeft het veel gelijkenis met de honderden vergelijkbare eettentjes die langs de route staan en gestaan hebben en het is nog eigendom van dezelfde familie steeds in dezelfde familie. In 1923 begon William Mitchell aan de overkant van de straat en hij noemde de diner naar zijn zoon, Lou Mitchell. Lou werkte er, samen met een aantal familieleden, tot hij het in 1992 verkocht aan zijn nicht die er nog steeds de scepter zwaait. De gevel van het gebouw is geheel origineel in aluminium en glas met de originele neon reclame met de tekst “Lou Mitchell’s Serving the World’s Best Coffee”.


Afgezien van de benodigde upgrades aan de keukens en sanitair is het interieur niet echt gemoderniseerd sinds 1949 en laat goed zien hoe een jaren-50 diner eruitgezien moet hebben.
Tegenwoordig vind je er een mix van toeristen die Route66 opzoeken bewoners van Chicago die er komen eten en het is er haast altijd druk. Om het noodzakelijke wachten aangenamer te maken worden er nog steeds vers gebakken donut holes uitgedeeld en alle vrouwelijke bezoekers krijgen gratis Milk Duds. Al met al een prima plek voor ontbijt of lunch.


In Grant Park bij Columbus Drive 301 East en Congress Parkway (500 south) is de Buckingham Memorial Fountain. Dit is de fontein die je ziet in de intro van de TV serie 'Married with Children'.
 

Zoals je aan deze kaart kunt zien gaan we via de snelweg de stad uit. Dit om de drukte van de stad te vermijden. Daarbij zijn de wijken waar Route66 doorging op dit moment voor een groot gedeelte niet echt de moeite waard. Daarmee missen we Cicero en Berwyn maar dat is een klein gemis..

 

Cicero

Mocht je toch de buitenwijken van Chicago door willen gaan dan kom je onder andere langs Cicero waar de Castle Car Wash nog steeds staat. Het is een oude autowasserij waar ooit Al Capone zich nog verborgen hield.

De laatste keer dat ik er langs kwam was het gebouw niet meer in gebruik en in slechte staat.
Adres : 3801 Ogden Avenue

Cicero ontstond al in 1867 onder de naam Hyman, dat werd later Hawthorne en in 1910 werd de naam voor de laatste keer veranderd in Cicero.

 

Romeoville In Romeoville (opgericht in 1833) zit de White Fence Farm, een restaurant waar ze claimen de beste Fried Chicken uit de verre omtrek te verkopen.
Adres: 1376 Joliet Road
Telefoon : 630-739-1720
Website http://whitefencefarm-il.com
 

Bij Joliet gaan we zuidwaarts over de oude Route66.

Net voor Joliet kun je bij Lockport de rivier oversteken en dan zuidwaarts gaan, Route171 op. Dit is weliswaar niet de originele Route66 maar het loopt er parallel aan en via deze route kom je langs de oude gevangenis die gebruikt is voor de filmopnamen van The Bluesbrothers.  Het adres is 1125 Collins Street in Joliet.

Sinds 2018 is de gevangenis sinds kort open voor het publiek en je kunt een 90 minuten durende rondleiding boeken via deze link: https://www.jolietmuseum.org/schedule-tour

joliet prison

 

Bij Joliet zien we de eerste typische Route66 bezienswaardigheden. Als je vanuit het noorden komt zie je op Broadway aan de linkerkant een ijs-kraampje met de Blues Brothers op het dak:

en aan de overkant heeft een garagehouder en kraanwagenbedrijf duidelijk gemaakt waar zijn bedrijf zit en wat hij doet:

   
Wilmington
97k

Bezienswaardigheid : Launching pad & Gemini Giant.

Bij de Launching Pad moet je eigenlijk even een foto nemen met de Gemini Giant. Het restaurant was lange tijd gesloten toen het te koop stond maar de nieuwe eigenaren hebben het heropend en het is weer een originele ouderwetse diner, een bezoek waard!
Adres : 810 East Baltimore Street

 
Braidwood
116k
Het plaatsje Braidwood kreeg zijn naam van een Schotse ingenieur die in 1863 naar De VS kwam.Hij vond in de buurt in 1865 kolen en begon een mijn. Daarmee ontstond het stadje dat al snel een slechte naam had. In 1876 waren er verkiezingen die uitliepen op knokpartijen bij het stembureau waarna de al uitgebrachte stemmen gestolen werden.

Op 16 februari 1883 stortte een van de grootste mijnen uit de omgeving in waarbij zowat 50 mensen omkwamen. Van alle bedrijvigheid uit die tijd zie je nu niet veel meer terug. Het belangrijkste is de Polk-a-Dot Drive In, een authentiek drive-in restaurant met drive-in eten. Geopend in 1956 door ene Chester Fife en nog steeds de originele sfeer!

Gardner
Vlak bij Gardner stond het Riviera Roadhouse, een restaurant waar Al Capone graag kwam vanwege het goede eten. Helaas is het houten gebouw op 7 juni 2010 vrijwel geheel afgebrand.
In de tuin stond een tram die al meer dan 100 jaar oud is. Deze tram werd in 1932 verbouwd tot diner waar Al Acopa graag kwam met zijn maten. Na de brand is de tram verhuisd en staat nu in het centrum van Gardner aan Depot Street, in het parkje waar ook de oude 2-kamer gevangenis staat.

Meester modellenbouwer Willem Bor heeft onderstaand model gebouwd zodat mensen in ieder geval nog een idee kunnen krijgen hoe het er in het echt uit zag.

riviera1
riviera2
De tram is mooi gerestaureerd:
gardner_tram
en staat naast het oude gevangenis gebouwtje:
gardner_cell
Dwight
132k
Dwight werd opgericht in 1853 onder de naam West New York om er een station te beginnen voor de spoorbaan. Bezienswaardigheid : Ambler's - Becker's Texaco station. Dit benzinestation is geopend ergens in de jaren 40 maar verkoopt al lang geen benzine meer. Het is nu het Route66 welcome station dus zeker de moeite waard om even te stoppen als je net aan de reis begint!
Adres : 417 W. Waupansie
Telefoon : 815-584-3077 Web : http://www.dwightillinois.com
dwightwelcomecentre.jpg

Bezienswaardigheid : Het oude centrum van Dwight. Originele architectuur en mooie glas-in-lood ramen in het Keeley Institute, de eerste plaats waar vanaf 1879 alcoholisme niet werd behandeld door opsluiting maar als een ziekte. Op 122 West Main Street staat nog het gebouw van The National Bank of Dwight uit 1905, een van de drie bankgebouwen die ooit door Frank Lloyd Wright ontworpen werden.
Odell
143k

 

De interstate gaat om Odell heen en de doorgaande weg sinds ongeveer 1941 eigenlijk ook. Toch is het de moeite waard om de oude Route66 te volgen door het centrum van Odell. Om dit te doen gaat u vlak voor Odell linksaf, de Odell Road op. Ga vervolgens rechts de Prairie Street op en dan de 2e links op S. West Street.

Odell tunnel Tegenover de Saint Paul's kerk vind u de ingang van een voetgangerstunneltje, gebouwd in 1937 omdat de weg in die tijd dermate druk was dat voetgangers niet normaal meer over konden steken. Dat is nu moeilijk te geloven! Het tunneltje is in eind 50'er jaren dichtgegooid maar in 2006 weer gedeeltelijk gerestaureerd. odell kerk

De Standard Oil Gas company werd in 1868 opgericht door John D. Rockefeller en was een van de eerste grote ketens van raffinaderijen en benzinepompen door heel Amerika. In 1932 kocht de zakenman Patrick O’Donnell een stuk land aan Route66 in Odell en bouwde daar een benzinepomp in de stijl van die tijd. Een klein gebouwtje met daarvoor een grote overhang waaronder de eigenlijke benzinepompen stonden. Oorspronkelijk warden er alleen Standard Oil producten verkocht maar nadat het gebouw verhuurd werd aan anderen werd er eerst benzine van Sinclair en later van het beroemde merk Philips66 verkocht. Laat in de jaren 40 werd de werkplaats erbij gebouwd met ruimte voor 2 auto’s zodat er ook reparaties plaats konden vinden. Hiermee hoopte hij de concurrentie de baas te blijven van de 9 andere benzinestations die op het stukje Route66 in Odell stonden. Er werd benzine verkocht tot laat in de 60’er jaren waarna het een fulltime werkplaats werd. Eind jaren 70 werd het bedrijf gesloten waarna het gebouw begon te vervallen. In 1997 werd het echter in het National Register of Historic Places opgenomen waarna het werd gerestaureerd met behulp van de Illinois Route 66 Association, de gemeente, het Illinois State Historic Preservation Office, de National Park Service Route 66 Corridor Preservation Program en het Hampton Inn Landmarks programma. Er wordt geen benzine meer verkocht maar het gebouw doet nu dienst als ‘welcome center’ en in 2002 won het de National Historic Route 66 Federation Cyrus Avery Award voor het best gerestaureerde project van dat jaar. Dat het vroeger allemaal wat anders ging dan wij kennnen blijkt uit dit verhaaltje over een van de eerdere eigenaren, Bob Close: It was the habit of Bob Close to go into downtown Odell for lunch every day. He left the pumps on while he was gone. If a customer came by and needed gas, he/she would pump it themselves and write down on the side of the gas pump their name and how much they owed. Later in the week they would drop by, pay the bill, and wipe their name off the pump. This seemed to be a very good system which allowed Bob to get a hot meal and his customers to get the fuel they needed. At least it was until that fateful day that the Sinclair representative stopped by at lunch time. He saw the “Gone to Lunch” sign on the door and decided to wait. While he was waiting, he saw what looked to him like someone had been doodling on the side of the gas pump. “We can’t have that,” he thought to himself. So he decided that he would help Bob out. He got a rag and a spray bottle of cleaning solution from the trunk of his car that he carried for just this type of occasion. It was clean as a whistle when he was through. Bob didn't lose a dime. When folks heard what had happened, they came in and settled up their debt. That is just the way it was back then.
Pontiac
166k

 

Pontiac en het gebied er om heen waren het grondgebied van de Kickapoo, Illini en de Pottawaomie indianen stammen tot rond 1820 hier het plaatsje gesticht werd.
Museum: Route 66 Association of Illinois Hall of Fame and Museum, een museum dat zeer de moeite waard is om te bezoeken. Als je er toch bent kijk dan ook even op het pleintje achter het museum en vraag de beheerders of je de bus die daar staat even van binnen mag bekijken! Het adres is 110 W. Howard Street. Om er te komen neem je exit 197 van de I-55. Je komt dan op de 116 die je ongeveer 2 mijl naar het oosten volgt. Bij Howard Street ga je rechtsaf en rij je ongeveer 1 mijl volgt richting east. Op de hoek van Howard en Main street zit het museum in een oude brandweerpost. Openingstijden zijn van 11:00 tot 15:00 en zaterdag van 10:00 tot 16:00.
Telefoon : 800-835-2055
Web : http://www.pontiac.org
pontiac museum pontiac museum
Restaurant : Old log cabin resaurant. Dit restaurant werd in 1924 geopened en keek al snel uit op de originele route66. In de 40'er jaren werd de weg omgelegd waardoor hij achter het restaurant langskwam te lopen. Men heeft toen het gehele gebouw opgekrikt en omgedraaid zodat het nu nog steeds op de weg uitkijkt.
Adres : 18700 Old Route66
Telefoon : 815-842-2908
Lexington Bezienswaardigheid: Memory Lane. Dit is een stuk origineel route66 wegdek dat nu nog slechts open is voor voetgangers en fietsers.
Towanda Dit plaatsje werd in 1843 gesticht onder de naam 'Money Creek' en kreeg pas in 1855 zijn huidige naam.
Normal Normal is niet echt een spannende plaats dus de route die we volgen gaat om de stad heen.
Bloomington Voor Bloomington geldt hetzelfde als voor Normal.
Funks Grove
246k

 

Funks Grove was nooit echt een dorpje maar vlak na de 2e wereldoorlog woonden er wel zowat 50 mensen. Hier kun je Funk's Grove Maple Sirup halen. Dit is een soort dunne stroop die heerlijk is om over ijs of pannekoeken te gieten. Van diezelfde siroop maken ze ook erg lekker snoepgoed.
4 mijl noordelijk van McLean, 5257 Old Route66
Telefoon : 309-974-3360
Mclean
256k

 

Restaurant: Op de kruising van route66 en de 138 staat sinds 1928 de 'Dixie Truckers home', een wegrestaurant voor vrachtwagen chauffeurs. Het is nog steeds een goede plek voor een uitgebreid ontbijt, lunch of diner.
Telefoon : 309-874-2323

In McLean kun je ook het Playable Arcade Museum vinden, een museum dat er uit ziet als een Arcade speelhal uit 1984 met bespeelbare arcade machines. Het adres is 107 South Hamilton Street.

dixie
Atlanta
262k

 

mufflermanHet stadje werd begin 1840 opgericht onder de naam Xenia, dat werd New Castle in 1847 en dat veranderde weer in Atalanta in 1853. In 1861 kreeg het dan eindelijk de huidige naam.

Bezienswaardigheid: De Bunyon Man (links) met een gigantische Hot Dog in zijn handen staat aan Arch Street tussen de kruising met Race en de kruising met Vine. Het beeld is niet meer in originele staat, de houtkhakker hier rechts is zijn meer originele broer al is ook daar de bijl niet origineel.

Tegenover deze Muffler man zit al sinds begin 1934 de nu mooi gerestaureerde Palm's Grill. Deze diner heeft recentelijk een prijs gewonnen voor de uitstekende taart die men hier zelf bakt en serveert.

mufflerman
Het interieur vlak na de opening:
De voorkant in 1934:
De voorkant in 2002:
De voorkant in 2012:
Tegenover de Palms Grill zit de Trading Post van Gunnar Mast. Een klein winkeltje dat helemaal volgestouwd zit met souvenirs, speelgoed, foto's, rockability, enz. Een bezoek zeker waard als hij er is!
 
Lincoln
282k

 

Bezienswaardigheid: "Wizard of Oz" Tin Man standbeeld. Dit beeld staat, glinsterend en met een bijl in zijn hand, op de hoek van Oz Park aan Lincoln Avenue.
Bezienswaardigheid: Op het dak van het gemeentehuis (City Hall) staat de telefooncel van Clark Kent. In de jaren 60 daar geplaatst door/voor de burgerwacht (civil defense) maar nu niet meer in gebruik.
Broadwell
295k
 
 

Springfield
335k
Springfield is een plaatsje met een ouderwest gezellig en echt amerikaans centrum. Het is tevens een van de oudere plaatsjes uit de wijde omgeving, het is al in 1823 gesticht en is een tijd de woonplaats van Abraham Lincoln geweest.

Bezienswaardigheid: Het Dana-Thomas house. Frank Lloyd Wright was een fameus architect met een heel eigen stijl. Het Dana-Thomas huis schijnt een van de betere voorbeelden van die stijl te zijn en een bezoek aan het huis is absoluut de moeite waard!
Adres: 301 East Lawrence Avenue
Telefoon: 217-782-6776
Website: http://www.dana-thomas.org/

The Cozy Dog drive-inn restaurant

Ed Waldmire bedacht in begin jaren '40 een snack bestaande uit een gepaneerde en gefrituurde hot dog op een stokje. Een typisch Amerikaanse snack waar de meeste Europeanen niet echt heel dol op zijn. Hij opende in 1946 een klein tentje in Springfield waar hij ze ging verkopen maar verhuisde in 1950 naar de nu bestaande Cozy Dog Drive-In.

Het is geopend van 08:00 tot 20:00 maar is zondags gesloten.
Adres : 2935 South 6th street
Website : http://www.cozydogdrivein.com
Telefoon : (217) 525-1992.

cozy dog

Hotel: Route 66 Hotel en Conferentie centrum. Dit hotel heeft schone kamers voor een fatsoenlijke prijs. De gangen, lobby en het restaurant zijn grotendeels ingericht met een Route66 thema. Het is te vinden tussen het Heritage House Smorgasbord en de Cozy Dog Diner.
Telefoon : (888) 707-8366 of (217) 529-6626.
Bezienswaardigheid : Abraham Lincoln Presidential Museum
Adres : 212 North 6th street
Telefoon : 217-782-5764
  Je kunt hier de nieuwe versie van Route66 volgen maar dat is eigenlijk niet veel meer dan de frontage road voor I55. Ik zou dan ook zeker aanbevelen om Route4 te nemen. Veel rusiger en interessanter.

 

Chatham
356k

 

Net voorbij Chatham stond Becky's Barn maar die is inmiddels gesloten.

Auburn
367k

 

Bezienswaardigheid : In 1931 werd dit stuk Route66 wegdek gelegd. Het is een betonnen laag met daarop klinkers en een van de laatste stukken klinkerweg van de gehele route.
Het is te vinden tussen Chatham en Auburn aan Snell en Curran Road.
Girard
In Girard aan het oude dorpsplein kun je Doc's Soda Fountain vinden. Het is in 1884 geopened als Deck's Drug Store en in 1929 werd er een soda-fountain geintroduceerd. Nadat de derde generatie uit de familie Deck met pensioen ging in 2001 werd de zaak gesloten maar in 2007 werd het heropend door Robert en Rene Ernst. Het is nu een ouderwetse lunchroom met ouderwetse soda's en er is een klein museumpje. Een bezoek zeker waard!
http://illinoisroute66.org/What-to-See/Details/articleId/3997
Adres: 133 South Second Street, Girard, IL
Telefoon: (217) 627-3491
doc's
Carlinville
409k

 

Carlinville is opgericht in 1829 en was een tijd lang de hoofdstad van de county en daarom werden er een gevangenis en een rechtzaal gebouwd. Het gerechtsgebouw is gebouwd tussen 1867 en 1870. Het oorspronkelijk budget was maximaal 50.000 dollar maar dat liep een beetje mis. Toen het gebouw klaar was kwam de eindafrekening uit op 1.342.308,32 dollar, dat is een budget overschrijding zoals die sindsdien niet vaak maar gezien is.
De overschrijding was dermate groot dat de laatste afbetaling door de county pas in juli 1910 was en gepaard ging met een groot feest, het ritueel verbranden van de leningpapieren en een toespraak door de gouverneur van Illinois.

Carlinville Square in het centrum is een heel traditioneel centraal stadscentrum maar er zijn twee dingen noemenswaardig :

Op de hoek waar Route66 uitkomt op de square zit Reno's. Hier hebben ze voor de lunch een pizza buffet wat ik zeker kan aanraden. Geen haute cuisine maar gewoon lekkere en zeer gevarieerde pizza. Dit in tegenstelling tot de Uptown Tavern aan de overkant. Een bijzoner middelmatig restaurant met als specialiteit een 'ponyshoe'. Dit is een snee toast met daarop een hamburger, daarop een berg patat en het geheel drijft in gesmolten amerikaanse kaas. Dit gerecht is alleen goed als je te weinig cholesterol in je bloed hebt, anders gewoon wegblijven!

Op de square staat het Loomis House, genoemd naar de eigenaar Thaddeus Loomis, de rechter die ook het Million DollarCarlinvile Loomis Courthouse liet bouwen. Verhaal gaat dat hij behoorlijk wat extra bouwmaterialen had besteld en dat het Loomis House van eenzelfde soort steen is gebouwd. Dat zal op zijn minst een gedeelte van de budgetoverschrijding verklaaren. Het Loomis House deed in eerste instantie dienst als hotel maar ook als bordeel. Later heeft het nog allerlei bestemmingen gehad maar de laatste tijd staat het vooral bekend om de geesten die er zouden huizen
http://www.prairieghosts.com/loomis.html.

 

In 1918 werden er 156 huizen van Sears&Roebuck besteld. Dit bedrijf was een postorder bedrijf dat o.a. complete huizen verkocht. Van de oorpsornkelijke 156 staan er nu nog steeds 152 overeind.

  Net voorbij Carlinville vindt je aan de rechterkant van de weg het Carlin-Villa Motel, een vrij goed typisch Route66 motel voor een goede prijs. De prijs voor een kamer begint bij ongeveer 40 euro kamer en daar zit gebruik van het zwembad, continental ontbijt, koelkast en magnetron bij inbegrepen. Het hotel ligt aan het stuk van route66 dat van 1926 tot 1930 liep van Illinois naar Staunton.
Telefoon : (217) 854-3201.
Litchfield
440k

 

Bezienswaardigheid: Een traditionele drive-in bioscoop.
Adres : 150 n. Historic Old Route66
Telefoon : 217-324-4451
Website : http://www.litchfieldskyview.com/

Het ligt nu naast de route die wij volgen maar ooit ging er een versie van Route66 door het dorpje Litchfield en in 1935, ten tijde van de Great Depression, openden Pete Adam en Tom Cokinos hier het Ariston Café.
Ook al was het in het midden van de grote depressie, het was toch een goed besluit om dit te openen. Ze waren geroutineerde horeca ondernemers en door de grote hoeveelheid reizigers was er altijd vraag naar goed en betaalbaar eten. De bouw kostte destijds $3,625.36 en ging open op 5 juli 1935 en was, naast restaurant, ook een benzinepomp, iets wat je in die tijd vaak zag. Op het menu uit die tijd staat een steak voor 95 cent, bacon & eggs voor 25 cent en een glas Budweiser bier voor 15 cent. Het cafe is weliswaar op noodzakelijke punten aangepast aan de huidige standaarden maar als je naar binnen gaat ga je nog steeds terug in de tijd. Kijk ook even goed naar de achterkant van het gebouw. In 1940 kwam het verkeer goed op Route66 goed op gang en werd de weg omgelegd maar nu achter het gebouw langs. Het was geen optie het hele gebouw om te draaien dus daarom heeft men toen de achtergevel veranderd in voorgevel met reclame en al.
Toen Pete Adam overleed nam zijn zoon Nick het over en hij werkt er tot de dag van vandaag. Daarmee is het een van de weinige restaurants dat sinds de oprichting in handen is van dezelfde familie. Sinds mei 2006 is het opgenomen in het National Register of Historic Places.
Website: http://www.ariston-cafe.com/
Adres: 413 Old Route66, Litchfield
telefoon: 217-324-2023
Het Ariston toen: En het Ariston nu:
ariston_old ariston New
 
Mount Olive
456k

 

Bezienswaardigheid: Russell Soulsby Stationsoulsby
Ergens in het midden van de jaren 20 moest Henry Soulsby zijn baan als mijnwerker opgeven door een ongeluk dat hij had gehad. Hij had vernomen dat Route66 door Mount Olive zou komen en hij investeerde zijn spaargeld in een stuk grond waar hij een benzinestation bouwde.
Het Soulsby Station is, net als het Standard Oil station in Odell, gebouwd in de vorm van een huis met een grote overhang. Toen hij met pensioen ging werd het station overgenomen door zijn kinderen, Russell and Ola Soulsby. Beiden waren geroutineerd in de werkzaamheden die nodig zijn bij een benzinepomp maar Russell had in de 2e wereldoorlog in het leger gewerkt als radio technicus en na de oorlog breidden zij de zaken uit met radio en televisie reparaties.
Laat in de 50’er jaren werd Mount Olive gepasseerd door de interstate en de zaken gingen minder goed. Het station bleef echter open en nadat in 1991 de verkoop van benzine werd gestopt kon je er nog altijd het oliepeil van je auto laten controleren en snacks en frisdrank kopen.
In 1993 sloten Russell en Ola de zaak en in 1997 werd het verkocht aan de buurman, Mike Dragovich. In 2003 begon hij aan de restauratie, geholpen door de Soulsby Preservation Society en in 2004 kregen ze hulp daarbij van de National Park Service. Het gebouw ziet er nu weer uit zoals het deed ten tijde van de 2e wereldwoorlog en het is in 2004 opgenomen in het National Register of Historic Places.
Adres: 710 West First South Street.

In Mount Olive kun je de Crossroads Diner vinden waar ze een speciale uitdaging voor hun gasten hebben; ze hebben een 60 ounce (ruim 1.7 Kg) hamburger. Als je die binnen een uur eet, samen met de bijgeleverd patat, dan krijg je hem gratis met een T-shirt erbij. Redt je het niet om alles op te eten dan kost het je $25,-.

Staunton
465k

 

henry rabbit Bezienswaardigheid: Henry's Ra66it Ranch
Een visitor centre maar meer dan alleen dat. Een leuke giftshop met collectors items, route66 souvenirs en vooral veel konijnen. Het is te vinden op 1107 Historic Old Route 66.
Het is open van 09:00 tot 16:00, maandag tot en met zaterdag en soms (onregelmatig) op zondag.

Website : http://www.henrysroute66.com/

Telefoon - 618-635-5655

Hamel
481k

 

In Hamel zit het Homestead Tourist Information Centre wat een goede plaats is om te stoppen voor Route66 informatie.
Adres : net buiten Hamel op de I55 Noord.
Restaurant :Scotty's Route66 Bar & Grill. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en ze zijn allemaal even goed.
Adres : 108 S. OlD Route66
Telefoon : 618-633-2228
 
Collinsville

 

Bezienswaardigheid : De grootste ketchupfles ter wereld.
Origineel gebouwd in 1949 als watertoren voor ketchupmaker Brooks. Niet echt aan Route66 en ook niet op onze route maar voor ketchupliefhebbers de moeite van de omweg waard!
Adres : 800 S. Morrison (ten zuiden van Mainstreet in het centrum van de stad)
Telefoon : 618-345-5598
Website : http://www.catsupbottle.com/

St. Louis
546k

Bezienswaardigheid :De Chain of Rocks Bridge is een bijzondere brug in Amerika. Het is een van de weinigen (zo niet de enige) met een knik in het midden. De naam komt van een 17 mijl lang stuk van de Mississippi ten noorden van St. Louis waar de rivier erg ondiep is en daardoor een keten van stroomversnellingen en kleine watervallen vormt. Deze keten is nu niet meer te zien omdat ergens in de jaren 60 er een dam is gebouwd waardoor de chain of rocks onderwater is komen te staan. In 1929 toen de brug gebouwd werd was dit echter nog een groot gevaar voor schepen die er langs voeren.
De brug is ongeveer een mijl lang en kostte ongeveer $1,250,000 om te bouwen, een gigantisch bedrag in die tijd. Er waren echter 2 problemen bij de bouw. Het traject waar hij oorspronkelijk zou komen bracht hem dicht bij het water inname punt van het Chain of Rocks pomp station en dat maakt het voor schepen erg gevaarlijk. Daarbij ging het traject over een stuk waar de bodem niet geschikt was om peilers te bouwen dus bleef er maar een ding over, er moest een knik in de brug komen. De constructie begon tegelijkertijd op beide oevers in 1927 en de opening was geplanned op nieuwjaarsdag 1929. Echter, door overstromingen en ijsschotsen in de winter werd het uitgesteld tot juli 1929. Tegenwoordig wordt ieder budget bij dit soort grote projecten overschreden en dat is niets nieuws. De brug kostte uiteindelijk een keer zo veel als men in eerste instantie gedacht had. Het was het echter waard, zeker toen in 1936 Route66 via deze brug werd geleid.
In 1967 werd de een klein stukje noordelijker New Chain of Rocks Bridge geopened waar de Interstate 270 overheen gaat. De oude brug werd in 1968 gesloten en de brug raakte in verval. Zo sterk zelfs dat het leger van plan was hem tijdens een oefening rond 1975 op te blazen. Echter, omdat de prijs van oud ijzer opeens erg laag werd was het niet de moeite waard om hem af te breken en de brug kwam in een soort financieel niemandsland terecht. Het was te duur hem af te breken en hij was te smal om te gebruiken voor modern verkeer. Afgezien van een filmopname in 1980 voor de film ‘Escape from New York’ bleef de vele jaren ongebruikt maar is in 1999 weer geopend voor voetgangers en fietsers.

 

 

Footer1

Copyright © 2009-2015  Stichting Dutch Route66 Association